sape nak $$$$$$ klik kat sini..hehhehehe

Wednesday, January 13, 2016

kunyit

salam ceria..

kat sini saya nak cerita pengalaman dgn kunyit..

kunyit hidup bkn yg serbuk tu..kunyit ni sgt bagus...

antara yang telah saya amalkan ialah..

bila anak selesema..saya akan potong kunyit dan sapukan di batang hidung anak..inshaallah selesema akan kering..

dan dulu bila saya gastrik saya akan tumbuk atau blender kunyit dan campurkan dgn susu pekat dan campurkan air dan minum..inshaallah..tapi jgn minum selalu..minum bila perlu aje..

banyak lagi khasiat kunyit..antaranya penawar kanser..samada di buat ulam atau dibuat air..
                                                       gambar dr pakcik google..

10 comments:

JunAina said...

Masa bersalin pun kena paksa makan kunyit muda buat ulam... Ilmu baru untuk saya yang menghidap gastrik. Terima kasih atas perkongsian.

Kakzakie Purvit said...

Kakak masa berpantang juga kena minum air kunyit yg diparut dgn air asam.
Masa remaja mula kena period juga selepas bersih arwah mak bagi minum air kunyit + seketul garam jantan. Bagi muka bersih dan tidak pucat katanya:)

Nooriah Abdullah said...

mmg bagus sngt kunyit ni cuma kdg2 kita tkdpt nk telan je kalau kaknoor lah tpi kalau dh kena paksa mmg tkdpt lari lah hehe

Raihanah Ahmad said...

pernah juga minum air kunyit time berpantang, tapi takleh tahan, beberapa hari dah stop. huhuh

❤Kamsiah❤ said...

baik utk org perempuan..jika diamalkan makan kunyit hidup...tp tak tahan baunya tu hehe

cikceriacorner said...

JunAina..

ok kak jun..sama2..

cikceriacorner said...

kakzakie purvit..

oyeke kak..terima kasih atas perkongsian ini..

cikceriacorner said...

nooriah Abdullah..

hehhe..aah kak noor btul tu..kalo terpaksa..telan kan aje..hehhe

cikceriacorner said...

raihanah Abdullah..

oyeke..rasenye memang xsedap..

cikceriacorner said...

kamsiah..

aah kak kamsiah..bgus utk org perempuan..:)