sape nak $$$$$$ klik kat sini..hehhehehe

Monday, February 07, 2011

tikus..jangan marah-marah

salam ceria..
heheh..
selamat bekerja untuk semua..

tadi masa sarapan ngan kwn2...
kitaorg bincang topik tikus..
kawan cikceria ckp umah dia ada tikus..
pastu dia marah2 tikus tu..
dia spray tikus tu..
pastu xlama kemudian abis barang kwn
cikceria kene usik ngan geng2 tikes lain..
baju kene gigit la..beg kene kencingla..

pastu 1 hari kawan cikceria nak sapu umah..
nampak tikus sedang bermain bawah dapur..
kawan cikceria kata kat tikus tu..
"comel pegi main sana,kakak nak sapu"..
pastu tikus tu menggerakkan telinga seolah2 faham akan arahan
dan pegi dari situ..

kawan cikceria yg lain pon ada cerita..
dulu nenek dia ada kata..
tikus ni xboleh dimarah2..
deria pendengarannya sangat sensitif..
kalo nampak tikus neneknya akan berkata
"boca cilik ojo melayu2 kang tibo"
(budak kecik jangan lari2 nanti jatuh)
pastu tikus tu menggerakan telinganya..
dan pergi ke tempat lain..
heheheh..

kang tempat tinggal cikceria banyak tikus..
da besau macam anak kucing..
tp da xheran..biaula..
tp bukan dlm umah..tp kat luau umah..
siap main lari2..
tp ada yg mati kene langgau..

44 comments:

sahromnasrudin said...

bela la kucing..nnti tikus tak berani masuk umah tau huhuhuhh

kakcik said...

kalau tikus dah sama beso anak kucing, mau melompat makcik! ;-)

bujal X said...

saya bela tikus.nampak comel~

wahida said...

benci tikus kat dalam umah!! siyes benci!! huh!! harus carik perangkap tikus kalau akak...huhuhu...

rieyana ynn said...

wah...tikus...geli nyer...lagi2 anak tikus yg masih merah tu..huhu...

Kakzakie said...

Salam cikceria,

Bagi tahu tikus tu macam ni "Mak Menti ojo manggun omahku. Nggolek omah lain seng ayu" mesti tikus tak mahu duduk rumah kita. Hahaha... cikceria tahu tak?

yantz-yeem said...

x suker tikus...x suker!!!!

♥ manje ♥ said...

salam

hehe kita paling geli ngan tikus...
kat opis hari tu ada sekor buat lintas langsung abis riuh rendah jadinya ~

cikceriacorner said...

en shah..

heheheh..ok..nanti saya bgtau kwn saya..tp rasenye kucing zaman skrg ni takut tikus..hehe

cikceriacorner said...

kakcik..

hehehhe..a'ah kak..kat tempat saya kat kg baru..tikus besau mcm anak kucing...hehhe

cikceriacorner said...

bujal x..

heheh..kamu bela tikus ye..heheh..baiknye kamu..hhehe

cikceriacorner said...

kak wahida..

heheheh..tula kak...tp nanti takut geng2 tikus yg lain balas dendam..hehhe

cikceriacorner said...

yana..

hehehe..akak pon geli gak kalo anak2 tikus yg kaler merah2 tu..heheh

cikceriacorner said...

kakzakie..

heheheh..akak, wong jowo yo..hehhe..kenengla ngomong jowo..tp kito orak pandei banget..sitik2 kenengla..hehhe

mak menti sak iki pandei..de'i nggolek omah neng bandar..jadik wong bandar...orak gelum manggun kampung..hehhe

cikceriacorner said...

kak yantz..

jauhila umah anda dari tikuss..hehehe

cikceriacorner said...

manje..

hehehe..sebenonye..kite pon geli gak..

tp kalo takat nampak xpegang ok lagi..heheh

a.samad jaafar said...

agaknya, betul jugak kata orang tua2 ye.. jgn dimarah tikus tu..nanti mengamuk dia.. ganas punya tikus..hihihi..

err..cikceria baca ttg parang terbang tu sebelum sempat saya edit..hihihi..ter'publish' sebenarnya..malu saya !!hu3x..

cikceriacorner said...

abg mad..

heheheh..a'ah..jgn marah2 tikus..tp kene tego elok2..pendengarannye sensitif..

hehehe..cite parang panjang tu best la abg mad..kisah sejarah..xpe..baca tadi ok aje..hehehe

Daddy Ziyyad said...

Hati hati sebab gigitan & air kencing tikus ni memang merbahaya.

Racun tikus tu pun amat merbahaya kalau termakan, boleh non stop bleeding..sebab racun tikus tu ialah warfarin (ubat cairkan darah) dlm dos yg super tinggi..

cikceriacorner said...

daddy ziyyad..

o yeke dedi..terima kasih utk info ni..memang tikus merbahaya..tp kewujudannya memang kadangkala xdpt disangkal..

racun tikus pon merbahaya jugak ye..pendek kata..tikus ni memang merbahaya..

Farhan Zulhusmi said...

kopeng tikus tu orak budek erk??hahaha......

en_me said...

langgau jerr.. ehehe

cikceriacorner said...

farhan...

heheh..orak..kupeng tikus orak budek..kerungu wahe..heheh

JiNkaMen said...

kalau tikus besar kucing..kucing pon takut.hehehe..mesti jadi cerita TOm and JErry..hahaha
dulu mak kata, nak cerita pasal tikus kene panggil dengan nama cik CT, kalau lipas cik pas..sebab takut diorang perasan kalau ngumpat pasal diorang, nanti tau diorang koyak2kan baju dan kencing merata2..tul ke? :)

cikceriacorner said...

en me..

heheh..kang langgau tikus tu mati..pastu xbleh tdo sebab da langgau tikus..heheh

cikceriacorner said...

jinkamen..

heheheh..o yeke..nak ngumpat tikus dan lipas pon ada nama khas..hehhehe..

o.ok...mesti tikus tau sy ngumpat dia kat sini...heheh

Ati Masrif said...

geli betui!!

tapi ada kebenaran lah
mak kak ati pun ada ckp mcm tu
jgn marah2..nanti lg teruk dia kerjakan

cikceriacorner said...

kak ati..

ehhehe..kan kak..emm betul tu..

jgn marah2..mari senyum2..heheh

Adinda Amy Sensei said...

salam cik ceria corner..

macam-macam hal dgn tikus ni ekk...ehehehee...

FarEast said...

hmm ... ada dgr cerita psl tikus ni ... btol apa org tua2 cakap ... jgn marah tikus tu ... kalau marah, nanti dia mengamuk rosak kan brg dalam rumah ;)

cik emymilia said...

tikus ni pendendam taww...he he

cik fiza said...

wahh cik ceria berani menentang tikussss.... i salute u... ada tips menentang katak tak? sy fobia huhuhu

cikceriacorner said...

adinda emy..

heheheh..a'ah tikuz ni mcm2 hal la kan..heheh

cikceriacorner said...

far east..

thanx 4 coming..heheh..

emm..btul tu..jgn marah2 tikus..hehehe..abisla nanti..heheh

cikceriacorner said...

cik emy..

emmm..btul tu..baik jgn marah2...hehhe

cikceriacorner said...

cik fiza..

hehe..sebenonye sy pon xbrani..

kalo katak pon saya takut...cume tanya GB..dia suke katak..heheh

DrSinga said...

pasti eh?? dia akan paham walau apa dialek dan bahasa digunakan??
kang aku jumpa kat Pilah ke....dia tak paham lak aku cakap apa..
:)

cikceriacorner said...

DrSinga..

hehehe..tu xpasti kak..

tp rasenye tikus tu paham pelbagai bahasa kot..dia ikut negeri mana dia tggal..heheheh...

ye ke kak?heheh

ahsfantasy24 said...

hehe..
tikus sgt mnyakitkan ati,
lg2 bile die wt tmpat kte mcm funfair,
huhuhu..

Terbaru:
Klik jika anda perempuan/wanita.
Hehehe... Hanya untuk gadis cantik! ^^,

cikceriacorner said...

ash..

heheh..tp jgn marah2 tikus..kang dia dendam..hehe

CikguDen said...

salam
kat umah pn ade tikus. besar anak kucing.huhu

follow balik k...

Semarak Api said...

hye cik ceriaaa..
jjln cni dr blog gb.hehe

umh lm sy dlu pon byk tkus.siap msuk lm tngki air lg.mmg kotor gler rsnye..da x snggup nk duk umh byk tkus..tkus byk tnda umh/kaw kite ktor kn cik ceria.huhu..

cikceriacorner said...

cikgu den..

heheh..o yeke..tikus skrg sihat2..heheh

ok..da follow..

cikceriacorner said...

semarak api..

heheh..time kasih dtg..
GB kawan saya..

tikus memang bahaya..tp kene tego baik2..heheh