sape nak $$$$$$ klik kat sini..hehhehehe

Monday, January 24, 2011

ais best..tapi..siri 2..heheh



terima kasih kawan2 kerana 
sudi berkongsi maklumat dan ilmu..
kadang2 ia nampak mudah..tp ianya penting..

perkongsian ilmu daripada daddy ziyyad..
Ini FAKTA PERUBATAN: bila minum minuman sejuk/berais, 
kadar metabolisme badan akan meningkat utk menaikkan suhu air itu. 
Bila kadar metabolisme meningkat, bermakna tenaga diperlukan. 
So badan akan guna makanan yg kita makan sebelum 
itu sebagai bahan bakar, utk ditukar kpd tenaga.

Itu sebab, amalan minum air sejuk 500ml 
setiap pagi bagus, boleh meningkatkan 
kadar metabolisme untuk 3-4 jam.

perkongsian ilmu daripada kak zareda..
dan amalan minum selepas 10 minit
selepas makan juga bagus..

dan juga daripada kak hanie, kak sal, mak su,

dan kawan-kawan semua..
terima kasih semua..:)

24 comments:

rieyana ynn said...

benda yg nampak mudah tu yg selalu kita lupakan...;d

HEMY said...

ada kelebihan upanya kan..sll dengar tak minum ais utk kebaikan

azieazah said...

Wahhh ramainya yang sudi berkongsi petua dan pengalaman.

Kak Azie pun nak kongsi gak.

Kongsi minum air tu..! :)

cik fiza said...

wah yeke.. nk kurus nk kurus hehehehe

gadisBunga said...

mandi ais. penah? :D

kakcik said...

Kakcik masih gagal untuk mendisiplinkan diri supaya minum banyak air kosong! :(

bujal X said...

saya standby satu beg kat meja~time boring saya kunyah ais~

nampak hebat tahu!

Daddy Ziyyad said...

ice yang tak bagus diminum byk2, ialah icecream..:)

h4ni3 said...

makan ice cream bagus pe kalau tgh kena tonsillitis! :D

BonekadalamChermin said...

bagus ke minum ais?



oh...

ckLah@xiiinam said...

...minuman berais, memang puas.

Ati Masrif said...

salam cik ceria,

terima kasih yer

cikceriacorner said...

yana..

heheh..emm..btul tu dik..heheh

cikceriacorner said...

hemy..

hehehe..ada gak..tp minum ais byk xbleh gak..lemak bleh tepu..heheh

cikceriacorner said...

kak azie..

hehehhe..jom akak..kite minum air sama2..heehe

cikceriacorner said...

cik fiza..

hehhe..jomm..:)

cikceriacorner said...

gadisBunga..

xpenah..kang beku..heheh

cikceriacorner said...

kakcik..

jom akak..kite minum air kosong banyak2..heeh

cikceriacorner said...

bujal..

heheh..hebatnye kamu..bleh kunyak ais sampai 1beg..heheh

cikceriacorner said...

daddyziyyad..

hehehe..tp icecream sgt best..heheh

cikceriacorner said...

kak hanie..

heheh..emm..btul tu kak..kasi sejuk n lega..heheh

cikceriacorner said...

bonbon..

ada yg bagus ada yg x..heheh..

cikceriacorner said...

ckLah..

emm..btul tu kak..puass..hehe

cikceriacorner said...

kak ati..

heheh..sama2 akak..:)